Belastingen en heffingen, kwijtschelding
Kwijtschelding kunt u aanvragen via de website van de BghU
Wat moet ik doen?
U kunt het beste zo snel mogelijk nadat u de aanslag ontvangen hebt kwijtschelding aanvragen. Hebt u de belasting al helemaal of voor een deel betaald? Dan kunt u nog tot 3 maanden hierna terugbetaling vragen.
Doe de Check!
Sinds 31 januari 2025 is het mogelijk om een check te doen of u in aanmerking komt voor de kwijtschelding. Door op Kwijtschelding aanvragen | BghU de juiste informatie in te vullen ziet u meteen of de kans groen, geel of rood is.
- Groen: Waarschijnlijk kans op kwijtschelding.
U krijgt meteen de mogelijkheid om kwijtschelding aan te vragen. U komt op de inlogpagina van DigiD. Na het inloggen komt zij op uw persoonlijke Mijn BghU-omgeving. Hier kunt u de kwijtschelding aanvragen.
- Geel: Misschien kans op kwijtschelding. Uw inkomen is te laag. Hierdoor heeft u misschien geen recht op kwijtschelding. Controleer of u uw inkomen goed heeft ingevuld.
Volgens de wet moet iedereen een basisinkomen hebben. Die is gelijkgesteld aan de bijstandsnorm. Is het inkomen onder die norm, dan raden wij aan u om gebruik te maken van andere voorzieningen om het inkomen aan te vullen.
Deze optie biedt u nog steeds de mogelijkheid om direct kwijtschelding aan te vragen. Wij adviseren u wel om eerst te controleren of uw inkomen goed is ingevuld of om andere voorzieningen te treffen om uw inkomen aan te vullen.
- Rood: geen kans op kwijtschelding. Dat kan omdat u een te hoog inkomen heeft, in het bezit bent van een huis of een auto.
U krijgt niet direct de mogelijkheid om kwijtschelding aan te vragen via de check. Uiteraard blijft het voor u altijd mogelijk om kwijtschelding via het digitale loket Mijn BghU of het kwijtscheldingsformulier op de website aan te vragen.
Geen kwijtschelding
Krijgt u geen kwijtschelding? Dan kunt u binnen 10 dagen beroep indienen.
U kunt ook een betalingsregeling aanvragen. Als de gemeente hiermee akkoord gaat, krijgt u uitstel van betaling.