Handhaving door de gemeente

Als u wettelijke regels overtreedt, dan kan de gemeente u vragen (per brief) om de overtreding ongedaan te maken.

Op welke overtredingen let de gemeente?

  • bouwen zonder omgevingsvergunning;
  • gebruik van gronden en gebouwen in strijd met de regels van het bestemmingsplan;
  • overtredingen van de algemene plaatselijke verordening;
  • op een verkeerde manier huisvuil aanbieden.

Hoe werkt het?

Wij verzoeken u om de geconstateerde overtreding ongedaan te maken. Indien hier niet of niet tijdig gehoor aan wordt gegeven, dan kunnen wij hiertegen handhavend optreden. Wij kunnen u dan een last onder dwangsom opleggen. Dit betekent dat u moet betalen als u de overtreding niet op tijd ongedaan maakt. In spoedeisende situaties kan er ook voor worden gekozen om bestuursdwang toe te passen. Dit betekent dat de gemeente de strijdige situatie op uw kosten ongedaan maakt of laat maken.

Wat moet ik doen?

Als u een wettelijke regel overtreedt dan volgt de gemeente onderstaande procedure:

U wordt na een constatering van een overtreding middels een vooraanschrijving verzocht om de overtreding binnen een bepaalde termijn ongedaan te maken. Als u het hier niet mee eens bent, dan legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. Dit heet een zienswijze. Deze zienswijze stuurt u naar de gemeente. Daarna krijgt u van de gemeente een definitief besluit. Hierin vraagt de gemeente u opnieuw om de overtreding ongedaan te maken. Dit heet een definitief handhavingsbesluit. Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar indienen bij de gemeente.

Voorkomen handhaving

Wij adviseren u om bij nieuwe plannen altijd contact op te nemen met de gemeente. Wij kunnen u informeren of uw plan vergunningsvrij kan worden uitgevoerd of dat u hier een vergunning voor nodig heeft.

Overtreding door iemand anders

Als u vermoedt dat er in uw directe omgeving een overtreding plaatsvindt, dan kunt u de gemeente hierover informeren. Wij zullen de situatie in dat geval nader beoordelen en mogelijk handhavend optreden.

Bezoek op uw perceel?

Het kan zijn dat er iemand van of namens de gemeente Lopik bij u op het perceel komt. De aanleiding kan heel divers zijn. Er wordt niet altijd van te voren een afspraak gemaakt met u. Ook wanneer u niet thuis bent, kan het zijn dat toezichthouders van of namens de gemeente op uw perceel komen.

Gemeentelijke toezichthouders zijn bevoegd om op uw terrein te komen en ook om foto’s te maken. Zij mogen niet zomaar in uw woning komen.

Het komt ook voor dat iemand een bezoek aan uw perceel brengt die niet voor of namens de gemeente werkt. Vraag altijd naar de naam en legitimatie van de desbetreffende persoon. Wanneer u het niet vertrouwt, kunt u ook de politie op de hoogte brengen.

Eigen bedrijf of ZZP-er?

In de praktijk blijkt dat veel mensen een bedrijf beginnen op hun eigen perceel. In veel gevallen is hiervoor een vergunning nodig. Wij raden u dan ook altijd aan om contact op te nemen met het team VTH om de eventuele mogelijkheden te bespreken.