Jongerenbakkie - 29 november 2024
Voor alle jongeren van 13 t/m 24 jaar
Wij hebben jou nodig! Kom je een bakkie doen?
Het ‘Jongerenbakkie’ vindt plaats op vrijdag 29 november 2024 van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Dorpshuis De Schouw, M.A.A. Schakelplein 6 in Lopik.
Kom jij ook?
De burgemeester en wethouders van Lopik gaan graag met jou in gesprek! Hoe is het om in de gemeente Lopik te wonen? We praten samen over onderwerpen zoals vrije tijd & ontmoeten, sport & activiteiten, wonen en veiligheid.
Vraag met een pitch aandacht voor jouw club, activiteit of een geniaal idee
Tijdens deze avond kun je met een pitch van één minuut aandacht vragen voor iets wat jou bezighoudt. De pitch kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te vertellen over een sport of om leden of vrijwilligers te werven. Of heb jij een droom, wens of idee om in de gemeente Lopik waar te maken? Het beste idee wint een voucher!
Aanmelden hoeft alleen als je wil pitchen
Wil jij pitchen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar communicatie@lopik.nl.
Wil je niet pitchen? Dan ben je zonder aanmelding van harte welkom.

Verslag Jongerenbakkie 29 november 2024
Ruim 25 jongeren zijn afgekomen op de uitnodiging die zij hebben gekregen om bij het Jongerenbakkie hun stem te laten horen. Door de uitnodiging via social media te verspreiden en door stimulering van de jongerenwerkers van Impact om hierbij aanwezig te zijn, hebben jongeren hier gehoor aan gegeven. Bij binnenkomst kregen zij, naast koffie/thee of iets fris, ook een formulier waarop zij hun wensen en ideeën wat betreft het wonen in Lopik op konden schrijven. Deze konden aan het einde van de avond in de Ideeënbus worden gestopt.
Opwarmen
Auke de Wit was de gastheer van vanavond en heette iedereen welkom waarna hij burgermeester Laurens de Graaf en wethouder Gerrit Spelt aan iedereen voorstelde. Nadat Auke beide heren had bevraagd over hun werkzaamheden binnen Lopik konden jongeren hun vragen stellen.
Hoe gaat het met je?
Er werd hoe de gemeente denkt over de verenigingen. De burgemeester legt uit dat hij het belangrijk vindt dat de verenigingen onderling contact hebben met elkaar. Vanuit het sportakkoord zijn hier afspraken over gemaakt; het gaat hierbij over onder meer over veiligheid en gezondheid. Het lastige is dat veel verenigingen moeite hebben om vrijwilligers te vinden, met name in een bestuur.
Er kwam ook een vraag of de gemeente wel eens nagedacht over outdoor-activiteiten zoals bijvoorbeeld een mountainbike baan of wateractiviteiten bij Salmsteke? De burgemeester gaf als reactie dat hij zich afvraagt of de gemeente dat moet doen. Als jongeren ideeën hebben, dan mogen zij het initiatief nemen door contact te zoeken met beleidsmedewerker Ilona van Nes. Zij is aanspreekpunt voor onderwerpen die in het voorliggende veld liggen en denkt met inwoners en dus ook met jongeren mee. Ilona is te bereiken via e-mail ilona.van.nes@lopil.nl of op telefoonnummer 06-31141265.
De burgemeester gaf vervolgens nog een voorbeeld van Job, een tiener die graag wilde dat de speeltuin werd opgeknapt. Hij heeft daarvoor handtekeningen verzameld en is naar de burgemeester gegaan. Samen met Job is de gemeente gaan kijken wat hiervoor nodig was en 1,5 jaar later is de speeltuin opgeknapt. Dus je kunt echt wat bereiken als je zelf initiatief neemt.
Meer verbinding tussen jong en oud
Auke de Wit gaf het woord aan Greet. Greet is een oudere inwoner in Lopik en riep jongeren op zich eens aan te sluiten bij een bakkie voor ouderen. Greet spreekt namens deze ouderen en zou graag willen weten wat jongeren bezighoudt. Ze wil meer verbinding tussen jongeren en ouderen en verdieping in elkaars belevingswereld. Met als doel elkaar beter leren kennen en meer naar elkaar omkijken. Een praatje maken kan al voldoende zijn of misschien een klusje doen voor een oudere zoals het plastic naar de container brengen.
Gerrit Spelt riep de jongeren vervolgens op om mee te denken over de uitnodiging van Greet: ‘Heb je een idee hoe je ouderen en jongeren met elkaar kunt verbinden schrijf dit op en stop het in de Ideeënbus. Of neem contact op met Ilona van Nes’.
Pitches van één minuut:
Vier jongeren hadden zich aangemeld voor een pitch. Tijdens de avond zelf hebben zich ook nog een twee jongeren aangemeld die spontaan een pitch hebben gedaan.
1. Lisanne (20 jaar) komt op voor de paardensport.
Lisanne woont in Lopik dorp, is eigenaar van een paard en lid van manege Loepwick. Ze vertelt dat de paardensport onder druk is komen te staan; veel maneges moeten hun deuren sluiten wat te maken heeft met complexe regelgeving en vergunningen en een geschikte locatie. Er kan bijna geen gebruik gemaakt worden van buitenritten.
Lisanne pleit voor ruiterpaden waar ook wandelaars gebruik van kunnen maken. Voor Lisanne is paardrijden meer dan een hobby, het geeft haar ontspanning en het is goed voor haar mentale gezondheid. Niet alleen voor Lisanne is dit belangrijk maar ook voor de vele andere ruiters in Lopik die graag buiten willen paardrijden.
Lisanne vraagt de gemeente om meer ruimte te maken voor de paardensport; hulp bij het vinden van een geschikte locatie van een manege en het creëren van geschikte ruiterpaden zodat toekomstige mensen hier ook van kunnen genieten.
2. Noa (24 jaar) wil aandacht voor het wonen in Lopik.
Noa wil extra aandacht voor jongeren die heel moeilijk aan woonruimte kunnen komen. Noa biedt aan om samen met de gemeente mee te denken aan het leefbaar en betaalbaar wonen in de gemeente Lopik. Noa noemt zichzelf oplossingsgericht en wil dit gebruiken in het oplossen en meedenken van het vinden van woonruimte
3. Denise (20 jaar) vraagt aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren.
Denise vertelt dat er jongeren in Lopik zijn die zich somber en eenzaam voelen. Er zijn veel jongeren die struggelen met eenzaamheid, jongeren die graag bij het Jongerenbakkie aanwezig hadden willen zijn maar niet durven te komen.
Veel jongeren die zich eenzaam voelen met sombere gedachten en soms erger, komen terecht in de ggz waar lange wachtlijsten zijn. Veel jongeren moeten lang wachten voor passende hulp. De ggz is geen plek voor jongeren maar helaas zijn er veel mensen die struggelen met dezelfde gedachten en gevoelens van er niet bij horen. Denise roept de aanwezige jongeren op om zich heen te kijken: ‘zie je op school jongeren die stil zijn of die je niet ziet in het uitgaansleven of iets dergelijks. Spreek ze aan en maak contact om eenzaamheid onder jongeren te verminderen’.
4. Jesse wil een voetbalkooi in Lopik.
Jesse vindt dat er veel te veel kinderen achter de computer zitten; hij wil dat kinderen meer voetbal moeten gaan spelen. Door te voetballen ben je lekker buiten en maak je misschien ook wel vrienden. Door vandalisme kan er niet meer buiten worden gevoetbald, ook omdat er voetbalveldjes zijn weggehaald.
Jesse vindt het niet leuk dat de voetbalkooi weggaat in Lopik. Hij wil dat er een grotere kooi komt waar kinderen samen sportief bezig kunnen zijn.
Wethouder Gerrit Spelt reageert hierop:
“Waarschijnlijk is hier sprake van miscommunicatie want de voetbalkooi waar Jesse het over heeft gaat niet weg. In Jaarsveld is een grote voetbalkooi waar een stuk hek uit is. Deze kooi is van de buurtvereniging; de reparatie ligt dus bij hen. Ook ligt er veel slib waardoor de kooi heel glad is. Het trapveld in de Gaarde komt weer terug. Het veld is ingezaaid omdat er veel water ligt. De grond is verzadigd en het water blijft op de grond liggen. Hier kan dus niet op gevoetbald worden. Bij alle speeltuinen is het rubber weggehaald omdat dit slecht is voor het milieu. Nu is er overal zand neergelegd. Omdat er veel regen is gevallen blijft het water liggen op het zand; hierdoor werkt de drainage nog steeds niet goed. Dit is ook een beetje pech hebben helaas.”
4. Houssam (20 jaar) wil niet dat de voetbalkooi verdwijnt.
Houssam vertelt dat de voetbalkooi in zijn wijk weggaat door de bouw van een wooncomplex. Houssam en zijn vrienden willen graag een nieuwe voetbalkooi omdat de oude verouderd is en kleine doelen heeft. Er waren eerder grotere doelen maar die zijn vervangen door kleinere doelen. Ook is het veld niet waterpas waardoor de bal wegrolt. Er zijn steeds minder plekken in Lopik waar je nog gewoon kan voetballen; dit kan ook niet meer bij de voetbalvereniging.
Ook vertelt Houssam dat het veld bij de Jan Bunnikschool veel gaten heeft; kan dit vervangen worden door nieuw gras of door asfalt?
Wethouder Gerrit Spelt geeft antwoord op de laatste vraag en geeft aan dat voetballen op asfalt geen optie is, op de speelterreinen moet zoveel mogelijk natuurlijk materiaal komen zoals zand of gras. Zoals bij de pitch Jesse is aangegeven gaat de voetbalkooi niet weg. Er wordt aangegeven dat kunstgras heel erg duur is en dat de voetbalverenigingen hier heel erg zuinig op zijn wat betekent dat er niet meer door iedereen op gevoetbald mag worden. De wethouder gaat kijken wat hierin mogelijk is.
Houssam vertelt verder dat er vroeger op de Rolafweg een buurthuis was waar hij heel graag kwam. Dit buurthuis is weg; Houssam en zijn vrienden willen graag weer een buurthuis waar ze kunnen poolen en elkaar kunnen ontmoeten.
Burgemeester Laurens de Graaf geeft hierop antwoord en vraagt zich af waarom jongeren geen gebruik maken van buurthuis De Schouw. Houssam zegt dat hij het idee heeft dat De Schouw vooral wordt gebruikt door ouderen. Daarnaast kost het geld om in De Schouw een ruimte de jongeren te hebben.
Er wordt aangegeven dat De Schouw is bedoeld voor iedereen; dus voor alle leeftijden. Omdat er op dit moment nog weinig jongeren gebruikmaken van De Schouw lijkt het alsof er alleen ouderen komen. Dit is jammer want De Schouw wil graag met jongeren in gesprek om samen te kijken wat de behoefte is van jongeren in dit dorpshuis.
Houssam vertelt tot slot dat hij het Lopik een stuk minder leuk vindt dan vroeger. Er zijn winkels weggegaan en de sfeer is minder leuk. Een andere jongere vult aan en zegt dat er veel vandalisme is; er wordt veel vernield en niet meer herstelt.
De burgemeester zegt hierop dat de gemeente niet kan blijven vervangen omdat dit te veel geld kost. Daarom lopen er in de gemeente BOA’s en jongerenwerkers rond om dit een beetje in de gaten te houden. Er wordt gezegd dat niet alle jongeren het fijn vinden dat BOA’s en jongerenwerkers in de wijk rondlopen; op deze manier voelen zij zich soms gecontroleerd.
5. Job (13 jaar) wil niet dat Crescendo uit het clubgebouw weggaat.
Job vertelt dat Crescendo de oudste muziekvereniging is in Lopik. Vanwege de bouw van een appartementencomplex op de Akker moet Crescendo uit het gebouw waar ze nu zijn gehuisvest. Job vindt het raar dat het zo lang duurt voor het duidelijk is waar zowel Crescendo als Expreszie en de voedselbank naar toe kunnen. Er zijn al gesprekken geweest over een nieuw gebouw maar deze gesprekken duren nu jaren. Job wil de gemeente vragen om hier sneller mee te zijn zodat de verenigingen weer een plek hebben en de inwoners het daar fijn kunnen hebben.
Wethouder Spelt reageert en vertelt dat de gemeente hier inderdaad heel druk mee bezig is; hij neemt de oproep van Job hierin mee.
Kahootquiz
Jongeren wordt gevraagd om mee te doen met een Kahootquiz via hun telefoon. De vragen die in de Kahoot worden gesteld gaan onder meer over veiligheid en het organiseren van tentfeesten. Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) Niels Bogaard vertelt wat een BOA doet. De BOA wordt ingezet op thema’s waar inzet van de politie (nog) niet nodig is. Dit gaat om zaken als jeugd, parkeeroverlast en afval. Denise Alblas, beleidsondersteuner Sociaal Beleid, vraagt of jongeren vinden dat er genoeg tentfeesten worden georganiseerd in Lopik. Er wordt geantwoord dat er echt veel tentfeesten worden georganiseerd maar dat sommige besloten zijn. Ook is de leeftijd voor een tentfeest 16 jaar waardoor niet iedereen naar binnen mag. Adviseur vergunningverlener APV en bijzondere wetten Tijmen Slingerland vertelt wat er allemaal nodig is om een tentfeest te organiseren. Zo is er een ingevuld aanvraagformulier nodig voor een evenementenvergunning, een veiligheidsplan en een ontheffing voor het schenken van zwak-alcoholische dranken.
Afsluiting
Na de Kahootquiz werd de avond afgesloten door Auke. De jongeren hebben hun formulier met ideeën in de Ideeënbus gestopt en sommige zijn nog even gebleven om na te praten met de burgemeester, de wethouder en de andere aanwezigen.
Begin volgend jaar wordt bekend gemaakt welk idee in aanmerking komt voor de voucher van het bewonersinitiatief.