Ramp of crisis
De kans dat er een grote ramp of crisis uitbreekt bij u in de buurt, is klein. U hoort dit dan door de sirene. Blijf zo rustig mogelijk, ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale zender.
Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes getest. Dit proefalarm bestaat uit een signaal dat hoorbaar is om 12.00 uur. Hoort u de sirene op dit tijdstip, dan weet u dat er niets aan de hand is.
Hoe werkt het?
Er is nog geen besluit genomen over de toekomst van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS, of de sirenes). In de komende jaren besluiten het kabinet en de Tweede Kamer of en hoe het WAS wordt voortgezet.
Feiten & cijfers over het WAS
- Het WAS (de sirenes) is één van de crisiscommunicatiemiddelen die kan worden ingezet bij een ramp, crisis of ander ernstig incident.
- De sirenes zijn in 1998 in gebruik genomen.
- Het WAS bestaat uit 4.278 sirenes verdeeld over Nederland.
- In het geval van een ramp of crisis kunnen de sirenes worden aangezet. Burgers worden geacht zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en de radio of televisie aan te zetten op de regionale rampenzender wanneer zij de sirene horen.
- Het WAS is primair bedoeld voor de waarschuwing buitenshuis; de waarneembaarheid binnenshuis is minder zeker vanwege andere geluidbronnen, dubbele beglazing en isolatietechnieken.
- Uit onderzoek blijkt dat het bereik van het WAS fluctueert tussen 75% en 80% van de bevolking (12 jaar en ouder). Het bereik van NL-Alert fluctueert tussen 85% en 90% procent. Het algemene bereik onder de bevolking is bij NL-Alert dus 10 procent hoger.
- De inzet van het WAS is gemiddeld 1 á 2 keer per jaar. Het WAS is de laatste twee keer ingezet in Zuid-Limburg: in 2019 (vrijgekomen giftige stof op Chemelot) en 2021 (evacuatie vanwege overstroming Meerssen).
- De sirenes zijn door het Rijk alleen geplaatst in woonkernen met 1.000 inwoners of meer. Er staan vrijwel geen sirenes in kleine dorpen en buurtschappen, op het platteland, in natuur- en recreatiegebieden en andere buitengebieden.
Crisiscommunicatie vanuit de overheid
De overheid heeft de taak om burgers te waarschuwen bij een ramp, crisis of ander ernstig incident en informatie te verschaffen. Om aan deze taak uitvoering te geven, is het noodzakelijk zoveel mogelijk burgers te alarmeren en informeren. De overheid beschikt over verschillende crisiscommunicatiemiddelen, waaronder NL-Alert, sirenes, regionale apps, websites en sociale media van veiligheidsregio’s en gemeenten, regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800-1351, www.crisis.nl en geluidswagens.
Wat moet ik doen?
Ga naar binnen als de sirene gaat
- Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
- Sluit dan onmiddellijk alle deuren en ramen. Schakel ook eventuele ventilatiesystemen uit.
- Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.
- Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
Zet de radio of tv aan
- Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijgt u informatie en instructies van de overheid. Bij een ramp in uw buurt is dit de regionale omroep op radio of tv. Bij een nationale ramp is dit Nederland 1 of Radio 1.
- Kijk op www.crisis.nl. Tijdens een noodsituatie vindt u hier alle informatie over de ramp.
Als u huis en omgeving moet verlaten
- Sluit gas, water en licht af.
- Neem alleen de hoognodige zaken mee.
- Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
- Blijf bij een grote brand laag bij de grond en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer u kan zien.
Vervoer
- Neem zoveel mogelijk anderen mee.
- Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
- Volg de route die de politie aangeeft.
- Ga naar het opvangcentrum of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
- Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren is er speciaal vervoer tijdens een ramp of crisis. De instellingen (verzorgings- of bejaardenhuizen en/of scholen) waar deze mensen op dat moment zijn, zorgen hiervoor.
Wat moet ik niet doen bij sirene?
Gaat de sirene, bel dan nooit met het nationale alarmnummer 1-1-2. Bel ook niet met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales kunnen dan overbelast raken. Dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van hulp.
Haal uw kinderen niet uit school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de school.
Aanvullende informatie
Via NL-Alert informeert de overheid u over een noodsituatie in uw directe omgeving. U krijgt dan een bericht op uw mobiele telefoon. In dit bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. NL-Alert is een extra alarmmiddel. Is er een grote ramp, dan hoort u ook gewoon de sirene.