Transitie Visie Warmte Lopik
De warmtetransitie is onderdeel van de opgave vanuit het Klimaatakkoord van Parijs om klimaatverandering tegen te gaan. In de Nederlandse Klimaatwet hebben we vastgelegd dat we werken aan een samenleving die zoveel mogelijk CO2-neutraal is en draait op duurzame energie. Aardgas is een fossiele brandstof en is daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving.
In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken in 2050 de gebouwde omgeving volledig aardgasvrij is. Dit betekent dat bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij moeten zijn. Tot en met 2030 is afgesproken om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen.
Als gemeente Lopik zullen we in navolging van de landelijke afspraken in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Dit betekent dat we onze gebouwen duurzaam gaan verwarmen en dat we elektrisch gaan koken. Dat proces is niet van vandaag op morgen afgerond. Stapsgewijs bouwen we naar dat doel toe. De opgave die voor ons ligt is groot en complex. In de komende jaren moeten we alternatieven vinden voor de grofweg 10 miljoen kubieke meter aardgas die op dit moment in Lopik wordt ingezet voor met name het verwarmen van woningen en utiliteitsbouw.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat iedere gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opstelt. De TVW beschrijft hoe we stapsgewijs toewerken naar het doel van een aardgasvrije gemeente in 2050, door eerst het aardgasverbruik te verminderen om daarna daadwerkelijk van het aardgas af te gaan. De TVW vormt de basis voor uitvoeringsplannen op dorp-, wijk-, en straatniveau. Met de vaststelling van de TVW is de warmtetransitie niet in beton gegoten. Omdat we niet alle plekken tegelijk kunnen aanpakken en (technische) inzichten nog continu veranderen, wordt de TVW elke vijf jaar herijkt. Het gaat dus om een dynamisch document.
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.