Ondernemend Ochtend Bakkie

In navolging van de ‘Bakkies in de buurt’ in de verschillende kernen in de gemeente Lopik vond het ‘Ondernemend Ochtend Bakkie’ plaats in Dorpshuis XXL in Benschop. Het college van burgemeester en wethouders nodigde alle ondernemers van de gemeente Lopik van harte uit voor een ‘Ondernemend Ochtend Bakkie’ op donderdag 30 mei 2024. 

Uitnodiging voor Ondernemend Ochtend Bakkie met op achtergrond 3 kopjes cappuccino

Hieronder vindt u de uitnodiging en het verslag van het Ondernemend Ochtend Bakkie.

Verslag 30 mei 2024

In navolging van de ‘Bakkies in de buurt’ in de verschillende kernen in de gemeente Lopik vond het ‘Ondernemend Ochtend Bakkie’ plaats in Dorpshuis XXL in Benschop. In de zaal zaten ruim 35 ondernemers die actief zijn in verschillende branches, vijf ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders. 

Rustige start: cappuccino

Burgemeester Laurens de Graaf heet alle aanwezigen welkom en spreekt zijn waardering uit voor de aanwezigheid van de ondernemers. Deze bijeenkomst, speciaal bedoeld voor ondernemers, is het vervolg op de ‘Bakkies in de Buurt’ die tussen juli 2023 en februari 2024 werden gehouden. Bij de bijeenkomsten in de kernen was een aantal ondernemers op persoonlijke titel aanwezig. Het college van burgemeester en wethouders wilde graag met de ondernemers (namens hun bedrijven/ondernemingen) in gesprek. Ditmaal onder het genot van een goed verzorgd ontbijtje met een bakkie.

De burgemeester geeft het woord aan de adviseur economie en accountmanager bedrijven, Christian van Oosten. De ochtend is onderverdeeld in een aantal onderdelen; de espresso-ronde waarin binnen één minuut een onderneming gepitcht kan worden, de sterke-bonen-ronde waarbij twee inhoudelijke onderwerpen worden besproken. In de sterke-bonen-ronde staan we kort stil bij de adviezen en conclusies van het ruimtebehoefte-onderzoek dat is uitgevoerd door adviesbureau Stec Groep. Daarnaast presenteert Ondernemer Centraal over de dienstverlening waar de gemeente Lopik op 1 januari 2024 bij aangesloten is. We sluiten af met een Kahoot-quiz. 

Espresso-ronde: pitch jouw onderneming

We beginnen met de espresso-ronde. Deze bijeenkomst staat in het teken van ondernemers en daarom starten we met pitches van ondernemingen in de gemeente. Van tevoren is iedereen gevraagd om van de mogelijkheid gebruik te maken zijn of haar onderneming in één minuut te pitchen. Zeven ondernemers hebben zich aangemeld. Er is natuurlijk ook ruimte voor spontane pitches.

1. Dick van Ieperen – Ardi Fruit

Dick heeft een fruitteeltbedrijf en winkel in Benschop. Hij ziet een groot belang in het contact met consumenten. Hij organiseert plukdagen voor kinderen om hen te leren hoe fruit groeit en geteeld wordt. Daarnaast verkoopt hij zijn producten in een winkel bij zijn bedrijf. De winkel is geopend op vrijdag en zaterdag. Ardi Fruit heeft ingezet op verduurzaming door het plaatsen van ruim 1.000 zonnepanelen en een batterij om te voorzien in de nodige energie voor de bedrijfsvoering. Dick roept alle aanwezigen op om lokaal te kopen, want dat geeft een voordeel voor ons allemaal.

2. Léon Jansen – E-lions H2

Léon houdt zich met zijn bedrijf E-lions H2 bezig op meerdere vlakken. Zo is hij betrokken bij mediaproducties rond de jaarlijkse Dakar Rally en bij de realisatie van een door waterstof aangedreven auto die de rally heeft uitgereden. E-lions bouwt dieselvoertuigen om naar waterstof en elektrisch aangedreven voertuigen. Voor het ombouwen en testen van de voertuigen is Léon op zoek naar een productie- en testfaciliteit in de regio. Een faciliteit van 800 m2 brengt hem in de gelegenheid om zijn bedrijf verder te ontwikkelen.

3. Ruud Borst – Ondernemersvereniging Lopik

Ruud is ondernemer in de transportsector en vertelt in zijn pitch over de Ondernemersvereniging Lopik en het samen opereren met de ondernemersvereniging De Copen. Onder de vlag van Ondernemers Lopik hebben zij contacten met gemeente, provincie en regio Utrecht-West over diverse onderwerpen. De ondernemersvereniging organiseert netwerk- en themabijeenkomsten. Samen met Platform Veilig Ondernemen organiseert de vereniging op 8 juli een evenement in het teken van cybercriminaliteit. Daarnaast vond op woensdag 3 juli het Lopikerwaardse Zomerfeest plaats. Ruud nodigt bedrijven van harte uit om zich aan te sluiten bij de ondernemersvereniging. De ondernemersvereniging is open voor ondernemers in alle branches. Ruud Borst en wethouder Jan Vente vragen ondernemers of zij willen bijdragen aan de ondernemersvereniging. Zonder bestuurders en actieve leden kan de vereniging zich niet optimaal inzetten voor het succes van alle ondernemers in de gemeente. Ook nieuwe bestuursleden zijn welkom.

4. Roald Mulder – Social Road

Roald werkt vanuit zijn bedrijf Social Road aan de online marketing van zijn klanten. Bedrijven en ondernemingen kunnen bij zijn bedrijf terecht voor het optimaliseren van social media en de online klantreis. Social Road bouwt en beheert ook websites, onder andere voor Ondernemers Lopik. Social Road is ook betrokken geweest bij promotievideo’s voor de gemeente Lopik, zoals de video's van de jaarlijkse Lintjesregen. Social Road is van vele markten thuis en helpt ondernemers graag om zich online optimaal te presenteren.

5. Rik Veweij – Val-Co/SVO werkgroep De Copen

Rik is verbonden aan het bedrijf Val-Co. Het bedrijf is gespecialiseerd in stalinrichting voor pluimveebedrijven. Het bedrijf van Amerikaanse origine is actief in meerdere markten waarvan Europa er één is. Naast zijn werk bij Val-Co is Rik nauw betrokken bij de SVO-werkgroep waar hij de rol van voorzitter vervult. De werkgroep is een samenwerking tussen ondernemers, veiligheidsdiensten, Platform Veilig Ondernemen en de gemeente om bedrijventerrein De Copen ‘Schoon, Heel en Veilig’ te houden. De werkgroep is ruim één jaar onderweg en heeft al diverse uitdagingen op het terrein kunnen aanpakken. Het succes van de werkgroep valt of staat met de betrokkenheid van ondernemers op De Copen. Om die reden de oproep aan ondernemers op De Copen om zich te melden als er zaken spelen op het gebied van veiligheid.

6. Elly Slagter – De Baanbreker IJsselstein

Elly vertelt over De Baanbreker, een praktijkschool in IJsselstein waar zij actief is als stagedocent en coördinator. De school heeft veel leerlingen die stageplekken zoeken en heeft daarvoor de lijntjes met ondernemers nodig. Per september zijn 80 leerlingen op zoek naar een stageplek. Daarvoor komt De Baanbreker graag in contact met bedrijven die leerlingen een stageplek kunnen bieden. De Baanbreker biedt opleidingen aan op veel verschillende vakgebieden zoals groen, bouw, techniek, horeca, zorg, dienstverlening en detailhandel. Vakgebieden als techniek en bouw zijn ook veel terug te vinden bij de maakbedrijven in Lopik. Leerlingen behalen een VCA-certificaat op school en via een samenwerking met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kunnen praktijkverklaringen op MBO-niveau gehaald worden. De Baanbreker vraagt ondernemers om zich te melden als zij iets kunnen betekenen op het gebied van stageplekken.

7. Rien Tilstra – Goed op Weg

Rien vertelt over Goed op Weg, de organisatie waarvoor hij en zijn collega Tim van de Scheur werkzaam zijn. Goed op Weg is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort , de U10, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De organisatie werkt samen met bedrijven en instellingen aan duurzame mobiliteit, het verbeteren van fiets- en openbaarvervoersvraagstukken. De centrale vraag die hen bezighoudt is: “Wat is er nodig om de groep die zich duurzaam wil verplaatsen te vergroten?” Goed op Weg wil contact met Lopikse bedrijven om te komen tot duurzamere bedrijfsmobiliteit. Daarnaast Goed op Weg zich een beeld vormen van de pendelstromen van werknemers van deze bedrijven. Met zicht op de pendelstromen kunnen acties ondernomen worden op bedrijfsniveau en op het niveau van bedrijventerrein De Copen. Op de website van Ondernemers Lopik staat een mobiliteitsscan klaar voor ondernemers om een analyse te maken van de mobiliteit van hun bedrijf. 

Na deze zeven pitches melden zich nog twee ondernemers die spontaan naar voren komen om over hun onderneming te pitchen:

8. Jolanda Meeuwissen – Van Beek betonwapening

Jolanda vertelt over het bedrijf waarvan haar man het hart is. Het betonbewapeningsbedrijf richt zich op diverse, vooral grotere projecten in de bouw. Denk hierbij aan de bouw van appartementen, padelbanen en zwembaden. Van Beek zet zich ook graag in voor de lokale ondernemer. Jolanda geeft aan dat ze op zoek zijn naar echte aanpakkers die kunnen helpen bij de uitvoering van projecten.

9. Annemiek van Lieshout, Samen aan zet

Annemiek vertelt over haar onderneming die ondersteuning biedt aan medewerkers van bedrijven die kort of langdurig uitvallen vanwege ziekte. Vanuit haar expertise als coach gaat ze het gesprek aan met deze mensen en begeleidt ze hen om sneller weer aan het werk te kunnen. Een win-win want zo krijgen werknemers de juiste hulp, is de ziekteduur terug te brengen en gaan de kosten voor de werkgever omlaag. Annemiek kan in zes gesprekken resultaten bereiken met haar cliënten.

Sterke bonen: Ruimtebehoefte onderzoek & Ondernemer Centraal

1. Onderzoek Ruimtebehoefte Lopik

Ruimte om te ondernemen is van groot belang voor ondernemers. In het contact tussen de gemeente en ondernemers komt het onderwerp ruimte en uitbreiding geregeld terug. We hebben geconstateerd dat op dit moment niet kan worden voorzien in de ruimtebehoefte van ondernemers in de gemeente. Voor de ontwikkeling van nieuwe ruimte voor bedrijven is het van belang om de daadwerkelijke behoefte inzichtelijk te maken. Adviesbureau Stec Groep heeft dit gedaan in het onderzoek dat op 20 maart 2024 is opgeleverd.

Op bedrijventerreinen in de gemeente - MOB Jaarsveld en De Copen - is momenteel weinig tot geen ruimte. Bedrijventerrein De Copen kent een intensief gebruik en een flinke groei in werkgelegenheid de afgelopen jaren. Dit zijn signalen van groei die op den duur ook een vraag naar ruimte kunnen opleveren. Tegelijkertijd ligt het leegstandsniveau op bedrijventerrein De Copen ver onder het niveau dat nodig is voor een gezonde doorstroom van bedrijven. Er is nieuwe ruimte nodig, enerzijds om schuifruimte te creëren en anderzijds om bedrijven te kunnen ondersteunen in hun groeimogelijkheden. 

Uit het onderzoek komen de volgende conclusies en adviezen naar voren:

Conclusies

  1. Er is een totale ruimtevraag van 5,5 – 9,5 hectare.
  2. Grond is niet uitgeefbaar, er is zeer weinig tot geen aanbod.
  3. Schuifruimte is nodig voor verdere intensivering of herontwikkeling.
  4. Ruimte voor bedrijvigheid op bedrijventerreinen is belangrijk gezien de traditionele bedrijvigheid in Lopik.

Adviezen

  1. Zet in op nieuwe hectares bedrijventerrein en wees kritisch op het faciliteren van grote ruimtevragers.
  2. Realiseer kavels tot 1 hectare en met een maximale milieucategorie 3.2.
  3. Ontwikkel nieuwe ruimte in samenspraak met grotere ondernemers in de linten.
  4. Beter benutten en doorschuiven zijn uitgangspunten.

Mobiliteit rondom De Copen is een belangrijk aspect voor toekomstige uitbreiding. De provincie Utrecht is bezig met een trajectstudie voor een vernieuwde inrichting van de provinciale weg (N210) langs het bedrijventerrein. De huidige capaciteit van de N210 is onvoldoende om ontwikkelingen op het terrein op te vangen en vraagt uitbreidingscapaciteit. De aansluiting op De Copen wordt veranderd van een rotonde naar een verkeerslicht gestuurde kruising. De samenwerking met Goed op Weg kan inzichtelijk maken hoeveel capaciteit bedrijven op De Copen voor wat betreft autoverkeer vraagt. Op basis daarvan kan worden gekeken naar mogelijkheden om andere vervoersmiddelen dan de auto te stimuleren.

2. Ondernemer Centraal

Gert Jan Jansen op de Haar, ondernemer in de ICT en Kudret Konuksever, medewerker van de gemeente Utrecht, lichten de dienstverlening van Ondernemer Centraal toe. Sinds 1 januari 2024 is de gemeente Lopik aangesloten bij Ondernemer Centraal. De dienstverlening is ten tijde van de coronacrisis ontstaan vanuit de behoefte aan ondersteuning van ondernemers in de stad Utrecht. Van daaruit is de dienstverlening uitgebreid helpt het ondernemers op diverse vraagstukken, zowel zakelijk als privé. 

De dienstverlening wordt zowel in het voortraject en de intake als in het begeleidingstraject aangeboden door ondernemers, voor ondernemers. De coördinatie wordt uitgevoerd door de gemeente Utrecht. Deskundigen en specialisten, dus ondernemers, voeren de eerste gesprekken en helpen de zelfstandig ondernemers uiteindelijk verder met hun hulpvraag. Daarbij kan de ondernemer zelf kiezen met welke de partij een traject wordt aangegaan. Op uiteenlopende onderwerpen kan advies en ondersteuning worden geboden, zoals;  transitie naar een baan in loondienst (ander werk of stoppen met ondernemen), innovatie en duurzaamheid, psychosociale en mentale hulp. De dienstverlening is voor ondernemers kosteloos en wordt betaald door de gemeente Lopik. Ook een adviesbureau gespecialiseerd in de agrarische sector is aangesloten als partner bij Ondernemer Centraal. 

Ondernemers die iets willen en kunnen betekenen in de ondersteuning aan andere ondernemers kunnen zich ook inschrijven als partner bij Ondernemer Centraal. 

Proeverij: Kahoot-Quiz

Als afsluiter volgt er een Kahoot-quiz. In deze quiz worden vragen gesteld over economische weetjes van Lopik, ondernemerschap in de gemeente en de relatie tussen ondernemer en overheid. Esther Blok, wijkregisseur van de gemeente Lopik, presenteerde de Kahoot-quiz.

Weetjes, leuk om deze quiz mee te beginnen. In hoeverre zijn de ondernemers thuis in een aantal economische kengetallen van Lopik. De eerste twee vragen gaan over het aantal ondernemingen dat de gemeente Lopik kent en hoeveel mensen werkzaam zijn bij deze bedrijven. In Lopik zijn 2.197 bedrijfsvestigingen (per 1 april 2024) en de meeste deelnemers aan de quiz hebben deze vraag goed. Daarentegen weten de meeste deelnemers niet aan hoeveel personen Lopikse bedrijven werkgelegenheid bieden. Het gaat om ruim 6.000 mensen, een prachtig aantal.

De volgende gaat vraag over welke zorgen er spelen bij ondernemers. In de woordenwolk komt een aantal onderwerpen en zaken naar voren. Ondernemers maken zich zorgen over zaken zoals: bereikbaarheid, tekort aan personeel, toekomstperspectief, veiligheid en ruimte. We vervolgen met de vraag waar volgens de ondernemers kansen liggen voor hun bedrijf. Op de onderwerpen verduurzaming, samenwerking met het onderwijs, stimuleren van fietsen naar het werk zien zij mogelijkheden.

Dan de vraag waarom het college van burgemeester en wethouders contact zoekt met ondernemers in de gemeente. Alle antwoorden zijn goed en een fout antwoord zit er niet tussen. Ondernemers zijn gezellig om een bakkie mee te drinken, zij bieden inwoners werkgelegenheid en een zinvolle dagbesteding, een financieel inkomen, zijn inspirerend en daarnaast oplossingsgericht. Hoe belangrijk is dat!

Dan een vraag over arbeidsparticipatie; “Bent u bereid om mensen met een beperking in dienst te nemen?” Maar liefst 87% van de ondernemers gaf aan hiervoor open te staan. Met een beperking wordt hier iedere vorm van (arbeids)beperking bedoeld, zowel fysiek als mentaal. De gemeente Lopik heeft Tim van Ophem aangesteld. Hij zet zich in om bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. Tim stelt zich voor als projectleider voor de gemeente Lopik. Hij gaat aan de slag met nieuwe leerwerkplekken voor diverse doelgroepen. Op dit thema heeft de gemeente samen met een groep ondernemers al de eerste stappen gezet om een project genaamd ‘Onbenut arbeidspotentieel’ op te zetten. Hierbij worden inwoners die potentieel waardevol werk kunnen verrichten voor bedrijven, met hen in contact gebracht. Zogenaamde ‘proef’dagen worden georganiseerd bij deelnemende bedrijven. 

Een vraag over veilig ondernemen en het lokale initiatief, de SVO-werkgroep volgt. Waar staat de afkorting SVO voor? Dit is al eerder toegelicht door Rik Verweij, voorzitter van de SVO-werkgroep op De Copen. Het merendeel van de ondernemers had deze vraag dan ook goed. 

Niet alleen op een bedrijventerrein is het mogelijk om een dergelijke werkgroep op te zetten. Dit gebeurt elders ook in winkelgebieden en in het buitengebied. Lopik kent een uitgestrekt buitengebied waar ook veiligheidsissues spelen. Daarom kan het waardevol zijn om te verkennen of een SVO Buitengebied van meerwaarde kan zijn. Dit is complexer dan een SVO op een bedrijventerrein, maar is zeker mogelijk. Platform Veilig Ondernemen is een partij waarmee nauw samengewerkt wordt als het gaat om veiligheid in de gemeente, vooralsnog met name op bedrijventerrein De Copen. Het platform organiseert samen met ondernemersverenigingen een avond over cybercriminaliteit. De avond is bedoeld voor alle ondernemers in de gemeente, klein en groot. Uit een enquête op De Copen bleek dat ruim één derde van de ondernemers op het terrein te maken heeft gehad met deze vorm van criminaliteit. 

Het is tijd voor waardering. Deelnemers aan de Kahoot-quiz worden gevraagd wie van de ondernemers, bij voorkeur hier aanwezig, een compliment verdient. Het antwoord is al snel duidelijk. Ruud Borst, voorzitter van OVL en voor velen een bekende, verdient écht een bloemetje. Ruud steekt veel tijd in zijn voorzitterschap en schuift geregeld aan bij allerlei zaken die moeten leiden tot meerwaarde voor Lopikse ondernemers. Dat doet hij met veel energie, maar hij kan het niet alleen. Daarom nogmaals de oproep aan ondernemers om zich aan te sluiten bij de ondernemersvereniging en hun steentje bij te dragen aan wat nodig is om ondernemers en ondernemerschap in Lopik verder te brengen. Ook wethouder Jan Vente geeft aan dat het werk van Ruud en zijn medebestuursleden niet vanzelfsprekend is. 

Koffiedik kijken: afronding

We zijn aan het einde gekomen van het ‘Ondernemend Ochtend Bakkie’ in Benschop. Christian van Oosten sluit de bijeenkomst af en geeft aan dat er ruimte is om met medewerkers van de gemeente na te ‘pruttelen’. Hij spreekt waardering uit voor ieders aanwezigheid deze ochtend. De gemeente is benieuwd naar de ervaring van aanwezigen en praat hier graag over na. Loopt u als ondernemer tegen zaken aan waar de gemeente mogelijk bij kan helpen, neem dan vooral contact op met accountmanager Christian van Oosten.

Wethouder Vente tijdens licht vraag Kahoot-quiz toe
Overzicht van achteruit de zaal
Presentatie over Ondernemer Centraal
Pitch Roald Mulder over zijn bedrijf Social Road
Antwoorden van ondernemers op de Kahoot-vraag "Waar ziet u kansen voor uw bedrijf?"
Christian van Oosten overhandigt een bos bloemen aan Ruud Borst
Radio-interview met één van de ondernemers
Overzicht van achteruit de zaal

Uitnodiging 'Ondernemend Ochtend Bakkie' 30 mei 2024

Het college van burgemeester en wethouders nodigt alle ondernemers van de gemeente Lopik van harte uit voor een ‘Ondernemend Ochtend Bakkie’ op donderdag 30 mei 2024. Het ‘bakkie’ vindt plaats in Dorpshuis XXL in Benschop van 07.30 uur (inloop vanaf 07.15 uur) tot 09.30 uur. Voor een heerlijk ontbijtje wordt gezorgd. 

We zien uit naar een onderling gesprek

Een gesprek tussen ondernemers, winkeliers en agrariërs uit de gemeente Lopik en de burgemeester en wethouders van de gemeente Lopik. Ook onze accountmanager Christian van Oosten is aanwezig. We praten samen over wat er speelt. 

Op het programma staan onder andere een presentatie van Stec groep, kennismaken met Ondernemer Centraal, pitches en een vragenronde via Kahoot. 

Vraag met een pitch aandacht voor uw bedrijf, winkel of bedrijfsactiviteit

Wij nodigen u van harte uit om in één minuut aandacht te vragen voor uw bedrijf of activiteit. Zet uw organisatie in de schijnwerpers met een pitch van maximaal één minuut. De pitch kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te vertellen over uw producten, diensten en ideeën.  

Praktische informatie

Datum: donderdag 30 mei 2024

Locatie: Dorpshuis XXL, Oranje-Nassaustraat 31, 3405 XJ Benschop

Programma: 07.30 uur - 09.30 uur (inloop vanaf 07.15 uur) 

Aanmelden

Helaas is de inschrijftermijn verlopen en kunt u zich niet meer aanmelden.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Christian van Oosten via christian.van.oosten@lopik.nl 

Uitnodiging voor Ondernemend Ochtend Bakkie met op achtergrond 3 kopjes cappuccino